DISCLAIMER: Meskipun secara struktur sangat mirip dengan soal tes AcEPT UGM yang sebenarnya, namun materi yang ada di website ini bukan soal bocoran soal yang akan diujikan. Jadi materi pada website ini hanya sekedar soal latihan. Harap maklum!

Ada 2 part untuk Listening tes AcEPT UGM, yaitu:

♥ Part A. Statement (10 soal)

Part B. Talk (10 soal)

.

.

Part A. Statement

.

A. Numbers 1 – 10 test your ability to understand short statements in English. Each statement will be spoken just once. The statements you hear will not be written out for you. Remember, you are not allowed to take notes or write in your booklet.

[Soal no 1 – 10 menguji kemampuan Anda memahami pernyataan pendek dalam bahasa Inggris. Masing-masing pernyataan akan dibacakan sekali saja. Pernyataan yang Anda dengar tidak akan ditulis dalam tes. Anda tidak diperkenankan membuat catatan apapun dalam buku tes]

.

.
Informasi Khusus

PERHATIAN: Berbeda dengan Listening pada tes TOEFL, Listening pada tes AcEPT UGM ini tidak ada contoh soal pada lembar soal yang akan Anda kerjakan!

Jumlah soal 10 butir dengan bobot soal @ 2,5 points

Area pembicaraan adalah akademik dan kehidupan kampus

Pada lembar soal tidak ada teks ujaran dari yang tadi diperdengarkan (audio script)

Pada lembar soal, tidak ada ilustrasi. Berbeda dengan tes TOEIC atupun TOEFL IBT.

.

.

.

Soal Latihan

PERHATIAN:

Soal dibawah ini hanya soal latihan untuk belajar, bukan soal tes AcEPT UGM resmi yang biasa diujikan.

.

Latihan 1

audio acept ugmProfessor Sukomo told the students in his class to study hard so that all of them can finish their study with good marks.

1. A. Every student in Biology class should be capable of 
      successfully completing the course. 

   B. A lecture on Biology turns into a debate about the 
      environment. 

   C. The students in Biology who wish to graduate with high 
      honors will require an independent research project. 

   D. Next week, professor Sukomo will deliver a speech on 
      ice age and the dawn of dinosaurs.

.

.

audio acept ugm

The English Language Proficiency Test for Aviation (ELP Test) has been developed by Aerosolutions to assess Pilots and Controllers for licensing purposes.

2. A. The English Language Proficiency Test for aviation is 
      very difficult for most people and is conducted on 
      Wednesday and Thursday. 

   B. Post-graduate students do not have to take the ELP Test. 

   C. The English Language Proficiency Test for Aviation is 
      meant to assess Pilots for licensing. 

   D. Post graduate students have a lot of tasks especially 
      those who is preparing their thesis on aviation.

.

.

audio acept ugmIt is hard to find many people who support the installation of parking meters in the neighborhood of the University in order to solve the parking shortage problem.

3. A. It is a hard job for a driver to park the container truck 
      appropriately and quickly.

   B. Parking cars is not the easiest job in the world, 
      especially when you have to make tight turns and navigate 
      into tough spots.

   C. Despite the parking problem in the neighborhood 
      of the University, only very few people support the 
      installation of parking meters.

   D. The University Parking Department is responsible for 
      providing parking services for all faculty staffs, 
      students and visitors to the campus.

.

.

audio acept ugmThe assignment is to be solved without any assistance from anybody.

4. A. You must do the assignment the day after tomorrow, not 
      today because it is too early to submit the task.

   B. It is better for you to do the assignment by yourself.

   C. No sanction is imposed because there is nothing beneficial 
      to be derived either for the societal interest or for the 
      victim.

   D. Simone's work is strongly influenced by the light and 
      atmosphere of her home surroundings in the South of France.

.

.

audio acept ugmStudents without politeness and discipline in returning books to their friends should not be lent books they need.

5. A. To borrow books from your friend, you must be polite and 
      return them on time.

   B. Identification Card is usually needed if you want to make 
      a Driver’s License in Indonesia.

   C. The librarian is someone who works at the library and 
      takes care of it.

   D. Scholarship is a financial aid given to students for free 
      and for various reasons.

.

.

audio acept ugmTim is a secret agent    along with Agent Hymen who always seems to pop up, just when you need him. However, he does not want you to tell his secret to other people.

6. A. The secretary usually checks that all documents and 
      materials that may be needed are available.

   B. Her pink cup is a birthday present from her boyfriend 
      who often visits her.

   C. A number of pine trees bordering the car park have been 
      marked as potentially hazardous.

   D. You must not tell Tim’s identity to anybody because that’s 
      all what he wants.

.

.

audio acept ugmThe dean will be out of the city although this disappoint the students. The faculty said sorry for the inconvenience.

7. A. The dean is responsible for recruiting, supervising and 
      developing the School's faculty and providing for the 
      retention of students.

   B. The faculty member will not participate in the decision-
      making by members of the Academic Affairs Committee.

   C. The faculty apologized for the absence of the dean who was 
      out of the city.

   D. The inauguration of the new Research Center represents the 
      company's commitment to promote imaginative and innovative 
      research.

.

.

audio acept ugmStudents can find reading material either on American history or world history based on their interest and they can read it quickly or slowly.

8. A. Students must choose among a list of suggested novels 
      and provide an essay on some aspect of the novel.

   B. Students are free to choose a book that they like and 
      are allowed to read it at their own pace.

   C. Living off campus offers a set of advantages, including 
      independence of mature life in an apartment.

   D. Students can find more specialized books through the 
      University Library, but are encouraged to buy the books 
      they will use most often.

.

.

audio acept ugmAll of the students of Nottingham University are exposed to a different culture, along with the opportunity to interact with people from all over the world with varied backgrounds and professional experiences.

9. A. Being a student of Nottingham University has given me 
      a very good exposure to a different culture.

   B. Students of Nottingham University in Nutrition program 
      are provided with a strong scientific background and a 
      clear insight into current nutrition principles.

   C. Library and computer facilities are provided in Nottingham 
      University till late hours to facilitate the students.

   D. As a student of Nottingham University you'll get a student 
      e-mail account.

.

.

audio acept ugmPlagiarism and cheating are not the same things; cheating takes many forms including writing an essay or doing a take-home examination without stating that another work is being quoted.

10. A. Be careful with vandalism which includes such behavior 
       as breaking windows, slashing tires and spraying a 
       wall with graffiti.

    B. Playstation is very similar to the Xbox, except that the 
       Playstation comes with a Blu-ray DVD players installed.

    C. Avoiding plagiarism in academic writing is something that 
       must be taken seriously by University

    D. Copying other people’s work, for example when writing an 
       essay or doing a take-home examination, without stating 
       that another work is being quoted, may also be considered 
       to be cheating.

.

.

Kunci Jawaban: 1A, 2C, 3C, 4B, 5A, 6D, 7C, 8B, 9A, 10D

.

.

Latihan 2

audio acept ugmThe assignment is due the day after tomorrow. No extension will be given for this.

1. A. Simon is doing his job well, and they mentioned this.

   B. You must do the assignment the day after tomorrow.

   C. No sanction is given if you do the assignment the day 
      after tomorrow.

   D. It’s better for you to complete the task right away.

.

.

audio acept ugmAcEPT or Academic English Proficiency Test commonly falls either on the second or the fourth week each month.

2. A. The Academic English Proficiency Test is scheduled neither 
      on the second nor the fourth week each month.

   B. The Academic English Proficiency Test is scheduled twice a 
      week.

   C. You may sit the Academic English Proficiency on the second 
      week of this month

   D. The Academic English Proficiency Test will not be conducted 
      this month.

.

.

audio acept ugmMr. Harold was appointed the Manager of Computer Division of the company.

3. A. Mr. Harold needed a manager for his computer company.
   B. Mr. Harold never worked for a computer company.
   C. Mr. Harold was the manager of the company.
   D. Mr. Harold needed to buy a new computer for the manager.

.

.

audio acept ugm The hydrogen tank is heavy.

4. A. The tank is used in Iraq war.
   B. Thanks for the Hydrogen.
   C. There is no hydrogen in the air.
   D. The hydrogen tank is not light.

.

.

audio acept ugmJanet actively participated in artistic dance and cheerleading.

5. A. Janet was a dancer and a cheerleader.
   B. Janet took a walk every day.
   C. Janet asked me about art.
   D. Janet was very interested in a play.

.

.

audio acept ugmAngie completed a mathematics class this summer.

6. A. Angie finished her mathematics class this summer.
   B. Angie plans to visit her mathematics teacher this summer.
   C. Angie's school started this summer.
   D. Angie wants to be a mathematics teacher when she grown up.

.

.

audio acept ugmThe art was appreciated by many local and out-of-town visitors of the gallery.

7. A. No one appreciated the art gallery.
   B. Many local and out-of-town visitors liked the art.
   C. The artist visited the local people.
   D. The artist enjoyed her art in the gallery.

.

.

audio acept ugmWhy don’t you do the assignments right away?

8. A. Are the assignments difficult to do?
   B. We don't know which the assignments are.
   C. Why don't you do the assignments soon?
   D. You should submit the homework to the teacher right now.

.

.

audio acept ugmThe professor explained me about the formula clearly.

9. A. I can understand his explanation easily.
   B. I cannot make the formula myself.
   C. He followed me down all day long.
   D. He is a successful dry cleaner businessman.

.

.

audio acept ugmSammy was was having trouble understanding all the different lessons.

10. A. Sammy's favorite subjects were mathematics and chemistry.
    B. Sammy was not a smart student at all.  
    C. Sammy was the most intelligent student in my class.
    D. Sammy was a handicapped person.

.

.

Kunci Jawaban: 1D, 2C, 3C, 4D, 5A, 6A, 7B, 8C, 9A, 10B

Soal no. 1 & 2 sumbernya: www.adisutrisno.com

 

.

Part B. Talk

B. In this part you will hear five short talks. After each talk, two questions will be asked based on the information given. Answer the questions following the talk, by choosing A, B, C, or D which best answers the questions. Remember, you are not allowed to take notes or write in your test book.

[Soal no 11 – 20 menguji kemampuan Anda mendengarkan teks pendek yang dibacakan narrator. Setelah teks diperdengarkan, Anda akan mendengarkan pula dua pertanyaan mengenai isi teks. Pilihlah A, B, C, atau D yang secara tepat menjawab pertanyaan yang diajukan. Anda tidak diperkenankan membuat catatan apapun pada buku soal].
 

Informasi Khusus

Jumlah soal : 10 butir terdiri dari 5 talk (omongan panjang).

Setiap talk panjangnya kurang lebih 120-150 kata (4-8 kalimat).

Setiap talk diikuti 2 pertanyaan.Pertanyaan pertamanya selalu “What is the topic of the talk?”

Bobot soal adalah @2,5 poin.

.

.

.

Soal Latihan

PERHATIAN:

Soal dibawah ini hanya soal latihan untuk belajar, bukan soal tes AcEPT UGM resmi yang biasa diujikan.

Kalimat yang dicetak miring (warna hijau) merupakan ujaran yang diperdengarkan melalui sound system dan tidak tertulis di Lembar Soal.

 

 

Latihan 1

Question 1-2:

audio acept ugmAmerican greetings are generally quite informal. This is not intended to show lack of respect, but rather a manifestation of the American belief that everyone is equal. Although it is expected in business situations, some Americans do not shake hands at social events. Instead, they may greet you with a casual “Hello” or “How are you?” or even just “Hi.” In larger groups, many may not greet you at all. In social situations, Americans rarely shake hands upon leaving. The only proper answers to the greetings “How do you do?” “How are you?” or “How are you doing?” are “Fine,” “Great,” or “Very well, thank you.” This is not a request for information about your well-being; it is simply a pleasantry.

audio acept ugmWhat is the topic of the talk?

1. A. Differences between "Hello" and "Hi" in American culture
   B. Formality serves the standard of living in America.
   C. Why American greeting is quite informal.
   D. A request for information about someone's well-being.

.

.

audio acept ugmAccording to the narrator, why is American greeting is quite informal?

2  A. Because they believe that everyone is equal.
   B. Because in social situations, Americans rarely shake hands 
      upon leaving.
   C. Because it is intended to show lack of respect.
   D. Because American greeting is simply a pleasantry.

.

.

Kunci jawaban: 1C, 2A
.
.
.
.

Semoga materi ini bermanfaat 🙂

.
.